Teräsmetsikön kruunupää

Hirvi on metsän kuningas. Voidaan myös leikillisesti sanoa, että Karotek on teräsalan kruunaamaton kuningas tietotaidossaan ja valikoimissaan. Siispä olemmekin ottaneet yrityksen ”maskotiksi” kuuluisan Heikki-hirven.

Maskotin tehtävänähän on mm. kannustaa joukkuetta. Kannustakoon Heikki-hirvi siis joukkuettamme samoamaan teräsmetsikön vaikeakulkuisimmissakin osissa, vaivoja säästämättä, etsiessämme asiakkaillemme ratkaisuja. Lisäksi kyseinen hirvi on vielä kotoisin Lieksasta, kuten Karotekin perustaja Yrjö Ikonenkin.

Heikki-hirvi oli siis kesy hirvi, joka eleli 1950-luvulla Lieksassa metsäkämpällä. Hirven vasan löysi Metsähallinnon Koitereen hoitoalueen leimausryhmä kuusen juurelta makaamasta huonossa kunnossa, ja he päättelivät sen olevan emänsä hylkäämä. Leimausryhmän miehet toivat vasan kantamalla Kuoran kämpälle. Kuoran kämpällä se kasvoi 2-3 -vuotiaaksi ja lähti sitten omille teilleen, ilmeisesti vaimon hakuun. Hirvi oli erittäin kesy ja se oli ”talon ruuilla”.

Valtakunnallisellakin tasolla sai Heikki-hirvi aikaan jotain merkittävää. Heikin liikkuessa vapaasti kämpän ja kämppätien ympärillä, sai joku idean tehdä Heikistä varoittavan merkin tien varteen. Tästä Suomen Metsästäjäinliitto sai ajatuksen. He esittivät tieviranomaisille, että yleisten teiden varsille, hirvien tienylityskohdille, laitettaisiin hirvistä varoittavia liikennemerkkejä. Kyseiset merkit otettiin Suomessa käyttöön vuonna 1959.

Heikki-hirvi

Heikki-hirvi kämpällä
Kuva: Pielisen museon kokoelmat

Heikki-hirvi metsälammella


Komeasarvinen Heiki-hirvi seisoskeli metsälammen äärellä juomassa. Se hörppäsi vettä, ihaili omaa peilikuvaansa metsälammen pinnasta ja tuumi ääneen: ”Minä olen metsän kuningas”. Se hörppäsi lisää vettä, huokaisi ja sanoi: ”Kyllä, kyllä. Minä olen metsän kuningas”. Samassa kuului rykäisy ”Kröhöm”. Karhu oli tullut siihen viereen ja kysyi tuimalla ilmeellä: ”Mitäs sinä oikein sanoit?”. Hirvi katseli koipiinsa, siirteli sorkkiaan nolon näköisenä ja sanoi: ”Noooh, sitä tulee ryypiskellessä kaikennäköistä puhuttua”.