TOIMITUSJOHTAJAN VUOSIKATSAUS

Huhheijaa, siinäpä melkein sana, joka kuvaisi kuluvaa vuotta 2022. Teräsalalla koettiin sellaista turbulenssia, että koskaan aiemmin ei ole ollut vastaavaa tilannetta.

Vuosi alkoi odottavissa tunnelmissa. Edellisvuonna ruostumattoman teräksen hinnat olivat jo nousseet merkittävästi ja markkinoilla oli odotuksia hintojen maltillistumisesta. Toisin kuitenkin kävi. Keväällä koettiin teräksen hintojen rakettimainen kohoaminen yhdessä yössä. Ukrainan sodan johdosta terästehtaita suljettiin, raaka-aineen saatavuus huononi ja maailma meni mullin mallin. Euroopan rahtiliikenteessä merkittävä osa autonkuljettajista oli ukrainalaisia, jotka joutuivat rintamalle puolustamaan kotimaataan. Rahtihinnat nousivat sekä Euroopan että Aasian rahtiliikenteessä. Tuontikiintiöt ruostumattoman teräksen suhteen vaikeuttivat tilannetta entisestään. Tämä tilanne siis tuli kohtaan, jossa maailma oli jo pari vuotta kärsinyt koronan aiheuttamista poikkeusoloista. Mentiin siis poikkeusoloista poikkeusoloihin.

Big bang

Teräksen hintojen nousu oli käsittämättömän nopeata ja suurta, voidaan jopa sanoa, että hintataso räjähti käsiin. Eräänä aamuna maaliskuussa olimme  tilanteessa, jossa hintataso oli aivan toisella tasolla kuin mitä se oli vielä edellisenä iltana ollut. Markkinoilla syntyi suurta epävarmuutta sekä tavaran saatavuudesta että hintatasosta. Tarjoukset olivat voimassa parhaimmillaan tunnin. Hinnat vaihtuivat koko ajan, ja rakettimaisen nousun johdosta hintataso oli käsittämättömän korkea. Olen itse ollut yli 30 vuotta teräsalalla, isäni yli 50 vuotta, eikä koskaan, koskaan ole koettu vastaavaa tilannetta. Näkymä oli sama koko Euroopassa. Yhtäkkiä olimme tilanteessa, jollaisessa kukaan ei ollut aiemmin ollut, eikä kukaan tiennyt, mitä seuraavaksi tapahtuu; riittääkö materiaali, mihin hinnat asettuvat jne. Joissain paikoissa teräksen myynti jopa lopetettiin väliaikaisesti. Markkinoilla tuli suuri huoli tavaran riittävyydestä sovittuihin projekteihin.

Hengähdystauko

Hinnat jatkoivat nousuaan, mutta jonkun ajan kuluttua tilanne hieman rauhoittui. Hintojen nousu tasaantui ja materiaalin saatavuustilanne selveni. Tuntui kuin markkinoilla olisi pystynyt vapaammin hengittämään. Hintojen laskua koettiin kesän jälkeen ja odotuksia laskun jatkumisesta uskallettiin jo toivoa. Syystuulien myötä tuli kuitenkin uusi haaste; energian hintojen valtava nousu, joka torppasi teräksen hintojen laskun. Euroopassa terästehtaita suljettiin tuotannon kohonneiden energiakustannusten takia. Tosin tehtailla oli varastossa tavaraa, joten pienet katkot tuotannossa eivät jäädessään siihen vaikuttaneet suurestikaan kysynnän ollessa sen hetkisellä tasolla. Tehtaat ottivat käyttöön energialisän, joka vaihteli maittain ja tehtaittain. Tämä lisä nosti ruostumattoman teräksen hintaa.

Summa summarum

Koko vuosi on eletty suuressa epävarmuuden ajassa. Ainoa varma asia on ollut epävarmuus. Parhaimmillaan hintojen kehitystä on pystytty arvioimaan seuraavat kaksi viikkoa. Tällä hetkellä ei vieläkään pystytä varmaksi sanomaan seuraavien kuukausien hintakehitystä. Ratkaisevia asioita ovat kysynnän lisäksi tulevan talven pakkasten kovuus ja energian saanti, jotka suoraan vaikuttavat energian hintoihin ja sitä kautta myös teräksen tuotantokustannuksiin. Myös investointien määrä, Ukrainan sota sekä yleinen taloustilanne luonnollisesti vaikuttavat hintoihin.  Kuitenkin, kaikesta huolimatta, kuten me täällä Karotekissa sanomme; There are no problems, only solutions.

Vietämme Karotekissa 40-vuotisjuhlavuotta. Näiden vuosikymmenien aikana kaikenlaisia haasteita on koettu ja aina niistä on menty eteenpäin. Katsokaamme siis tulevaan valoisin mielin ja keskittyen aina asioiden ratkaisuun. Ongelmien päivittelystä ei ole mitään apua kenellekään, mutta ratkaisujen etsiminen auttaa poistamaan ongelman. Jokaiselle asialle on olemassa aina jonkinlainen ratkaisu.

Näillä ajatuksilla haluamme palvella asiakkaitamme parhaamme mukaan.

Uskoa uuteen vuoteen toivottaen! 
Ursula Ikonen, toimitusjohtaja

Jouluviikkojen aikataulut ja aukiolot

Aatonaattona 23.12. meidät tavoittaa klo 8-14. Muina joulunajan arkipäivinä Teräsmiehet palvelevat normaalisti klo 8-16.

Tartu luuriin ja tee tilaus tällä viikolla! Puh. 09 276 4770.

Iloista joulunodotusta!

T. Karotekin Teräsmiehet